Markant

Voor uw gezondheid adviseren wij u om deze pagina staand te lezen

Staat u? Ja? Een pak van ons hart! En van dat van u. Want de hele dag zitten vergroot de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. U loopt bovendien een groter risico om diabetes, een depressie of zelfs kanker te krijgen. Zélfs als u elke dag sport. Dat zijn dus al vijf redenen om te kiezen voor dynamisch werken. En daar komen nog lager verzuim, hogere productiviteit en een betere werksfeer bij. Hoe dat zit? Lees verder.

Zoveel zitten we

Kantoormedewerkers zitten vaak meer dan 10 uur per dag. Dat begint met het ontbijt, dan zitten we in de auto of in de trein en vervolgens achter ons bureau. Misschien staan we nog even achter de pannen, maar dan is het al weer tijd om aan tafel te gaan zitten. Daarna ploffen we op de bank. Zelfs op onze vrije dagen zitten we vrijwel de hele dag. Het is een onderdeel van onze moderne levensstijl geworden. En dat is geen gezonde ontwikkeling.

Goedkoop bureau, hoge prijs

Wetenschappelijk onderzoek toont het gevaar van zitten aan. Zitten verlaagt de kwaliteit van het leven en vergroot de kans op vroegtijdig overlijden, stelt epidemioloog Hidde van der Ploeg van het VU Medisch Centrum. Wie veel zit, heeft meer kans op obesitas, diabetes type II, hart- en vaatziekten, depressies, de ziekte van Alzheimer en bepaalde vormen van kanker. Meer bewegen maakt gelukkiger, creatiever, productiever en gezonder. Gedurende de dag bewegen, tenminste. Want zelfs elke dag sporten beschermt u niet tegen de gevaren van een zittende levensstijl.

Dynamisch werken is gezond werken

Afwisselend zitten en staan en elk half uur twee minuten bewegen is dé manier om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dynamisch werken noemen we dat. Het geheim zit ‘m in de been- en bilspieren, de grootste spieren van ons lichaam. Het gebruik van deze spieren helpt diverse (verbrandings-)processen op gang. De hersenen krijgen meer bloed en zuurstof, waardoor allerlei hersen- en stemmingsbevorderende stofjes vrijkomen. Van dynamisch werken worden dus zowel werkgevers als werknemers vrolijker. Markant maakt dynamisch werken makkelijk en prettig met flexibel kantoormeubilair.

Dynamisch werken, zo zorgt u dat het loopt

Dynamische werkplekken maken een kantoor natuurlijk nog niet gezond. Het (juiste) gebruik ervan wel. En dat staat of valt met de implementatie. Ons advies: begin klein. Bijvoorbeeld met staand vergaderen, bij voorkeur met twee minuten pauze per half uur. Kies verder voor een stap-voor-stap invoering met maar een paar zit sta werkplekken. Bouw het aantal zit sta bureaus dan langzaam op. Zo blijft gezond werken interessant en geen verplicht nummer.

Hoe gezond is uw werkvloer?

Staat u nog steeds? Mooi. Kijk dan eens rond in uw kantoor. Hoeveel mensen zitten er op hun stoel? En kijk dan eens naar de cijfers. Mogen de verzuimcijfers omlaag en de productiviteit omhoog? Dan is dit het moment om stappen te zetten om uw kantoor in beweging te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *